Problem med handsvett?

Alla människor svettas. Det är nämligen kroppens egna sätt att kyla ner sig på. Men överdriven handsvett kan bero på överaktiva svettkörtlar – något som kan sänka självförtroendet och göra att du känner dig hämmad i sociala situationer.


HandsvettAtt ha överdriven handsvett innebär att händerna är svettiga jämt. Det spelar ingen roll om det är varmt eller kallt ute.

Överdriven svettning kallas för hyperhidros och beror på att svettkörtlarna är överaktiva. Det är vanligt att du som har överdriven handsvett ofta även lider av fotsvett.

Även om handsvett är ett vanligt problem så är det väldigt jobbigt för den som drabbad. Det kan vara jobbigt i jobbsituationer när du måste skaka hand med människor eller i andra situationer när du träffar nytt folk så som på fester eller liknande.

En del personer vittnar även om att det kan vara jobbigt att hålla i saker då dessa bokstavligt talat glider ut ur händerna.

Vad beror det på?

Orsaken till primär hyperhidros är fortfarande okänd men forskning tyder på att det har att göra med nerverna som styr svettkörtlarna. Samtidigt som det finns en ökad aktivitet i den del av hjärnan som styr svettningarna.

När huden blir blöt av svetten så ökar aktiviteten i den del av hjärnan som är känslig för stress vilket gör att du kan svettas ännu mer.

Psykisk stress kan inte orsaka problemet men kan även det göra tillståndet värre.

Primär hyperhidros är till viss del ärftligt.

Finns fler behandlingar

Som tur är finns det en rad olika behandlingar mot handsvett. Allt från antiperspiranter till detox.

Antiperspiranter

Antiperspiranter minskar svettutsöndringen. Detta är ett första steg för dig som vill behandla din handsvett. Ibland så räcker det att endast behandla med antiperspiranter.

Om detta inte skulle fungera så ska du söka vård. Det kan nämligen bli aktuellt med botoxinjektioner eller strömbad som behandling.

Botox

Vid en botoxbehandling injiceras medlet i svettkörtlarna i handen vilket gör att svettningarna upphör helt. Om du är gravid eller ammar och lider av handsvett ska du inte behandla med Botox då det inte finns tillräcklig forskning på hur Botox i samband med graviditet.

Strömbad

Vid strömbad förhindrar joner från strömmen, som går in i svettkörtlarna, svetten att komma ut.

Operation

Förr var det också vanligt att man opererade bort handsvett genom att förstöra svettnerven. Men på grund av svåra biverkningar så finns inte denna behandlingsmetod längre i Sverige. Däremot är det fortfarande vanligt utomlands.