Orsaker bakom handsvett

Den vanligaste orsaken till att du lider av handsvett är att dina svettkörtlar är överaktiva. Men det kan också bero på andra saker.


Överaktiva svettkörtlar är den vanligaste orsaken

orsak till handsvettVid överaktiva svettkörtlar så svettas du mycket från just handflator och fotsulor. Men du kan också ha problem med armhålor och ansikte. Överaktiva svettkörtlar är ett tillstånd som kallas för primär hyperhidros.

Orsaken till primär hyperhidros är okänt men man tror att det har att göra med nerverna som styr svettningen, samt att hjärnan har en ökad aktivitet i den del som styr svettningar.

När huden sedan blir blöt så kan det öka aktiviteten i den del av hjärnan som är känslig för stress vilket i sin tur gör att du svettas ännu mer.

Primär hyperhidros är till viss del ärftligt. Tre av tio har någon nära släkting som också lider av tillståndet.

Psykisk stress kan öka besvären

Psykisk stress brukar inte vara orsaken till aktiva svettkörtlar men däremot så kan det öka besvären. Svettningar kan i sin tur också orsaka psykisk stress vilket gör att det blir en ond cirkel där båda tillstånden utlöser varandra.

Andra orsaker till överdriven svettning

  • Övervikt. Övervikt orsakar överdriven svettning. Då svettas du oftast över hela kroppen.
  • Vältränad. Vältränade människor svettas mer än otränade. Men i dessa fall svettas du mer på överkroppen.
  • Klimakteriebesvär. Svettningar kan bero på hormonella förändringar i kroppen. Då brukar du få en ökad svettning över hela kroppen.
  • Mediciner. Vissa mediciner kan ge svettningar som biverkning.
  • Sjukdomar. Du kan svettas mer tillfälligt på grund av en sjukdom. Exempelvis om du har en infektion så som en förkylning så kan vissa områden i hjärnan som påverkar temperaturen påverkas. Du kan alltså svettas då och då trots att du inte har feber.
  • Hög alkoholkonsumtion. Om du har druckit mycket under lång tid kan du få abstinensbesvär när du inte dricker alkohol. Detta kommer i form av svettningar, oro, illamående och sömnsvårigheter. Detta brukar gå över på några dagar.
  • Diabetes. När blodsockervärdet ibland bli för lågt kan du få symptom på detta i form av svettningar, skakningar, yrsel och hjärtklappning.